Mobiele weegbrug kopen: 5 aandachtspunten

Om verschillende redenen kan een mobiele weegbrug kopen interessant zijn. Bijvoorbeeld…

  • … om grondstofstromen op bouw- en infraprojecten in kaart te brengen;
  • … wanneer bedrijven anderszins geregeld van locatie wisselen en ter plaatse wegingen van een hoge capaciteit willen kunnen verrichten;
  • … wanneer u overbelading van uw vrachtwagens wilt elimineren;
  • … als er door de aanwezigheid van ondergronds leidingwerk geen put gegraven kan worden.

Hieronder delen we 5 aandachtspunten om het maximale uit de aanschaf van uw mobiele weegbrug te halen.

1. Stalen of betonnen uitvoering

Mobiele weegbruggen zijn verkrijgbaar in zowel betonnen als stalen uitvoeringen. I.c.m. een speciaal onderframe is het aanbrengen van een fundering niet nodig. Met dit onderframe wordt de druk op de ondergrond over een groter oppervlak verdeeld en kan de weegbrug direct op de bestrating of andere stabiele en vlakke ondergrond geplaatst worden.

Zonder onderframe is een fundering bij betonnen en stalen weegbruggen altijd noodzakelijk. (Funderingstekeningen leveren we in dat geval bij. Laat uw aannemer beoordelen of de maatregelingen conform de tekening afdoende zijn op uw gebruikslocatie.)

2. De prijs van de mobiele weegbrug

De prijs van een mobiele weegbrug hangt voor een groot deel samen met de keuze voor een stalen of betonnen mobiele weegbrug. De beton- en metaalprijzen fluctueren voortdurend. ABW geeft u graag een kostenindicatie op basis van de huidige marktomstandigheden. Informeer naar de prijzen.

De installatie van een bovengrondse weegbrug is over het algemeen minder arbeidsintensief en kostbaar dan de installatie van een verdiepte weegbrug. (Zo zijn kosten voor het graven van een put bijvoorbeeld niet aan de orde.)

3. Wees bedacht op het hoogteverschil

Waar een verdiepte weegbrug op maaiveldhoogte ligt, is er bij een mobiele weegbrug altijd sprake van een zekere oprijdhoogte. Enige waakzaamheid is daarom geboden. Vanwege het hoogteverschil is er op een mobiele weegbrug een groter risico op schade aan materieel en materiaal bij ongecontroleerd aanrijden.

ABW leveren desgewenst ook stalen treden / op- en afstapjes. Deze kunnen aan weerszijden van de weegbrug worden bevestigd ten behoeve van ergonomisch werken.

4. Let op de plaatsingsmogelijkheden

Door de aanwezigheid van op- en afritten is de draaicirkel op mobiele weegbruggen groter dan bij verdiepte weegbruggen.

Een ander punt van aandacht bij de plaatsing: positioneer de mobiele weegbrug niet op het laagste punt van het terrein om eventuele waterschade t.g.v. heftige regenval te voorkomen.

5. Maak het weegproces zo efficiënt als u zelf wilt

Uw weegprocessen zo efficiënt mogelijk inrichten? ABW biedt diverse automatiseringsoplossingen om uw weegprocessen te versnellen. Denk aan…

  • … een koppeling met uw bestaande softwarepakketten om uw administratieve lasten te verlichten;
  • … de integratie van zelfhulpterminals met kentekenherkenning voor een hogere doorloopsnelheid;
  • … het plaatsen van volgdisplays, zodat chauffeurs het voertuig tijdens de wegingen niet hoeven te verlaten.

Een betrouwbare mobiele weegbrug kopen?

Mobiel wegen begint bij ABW! Laat u vrijblijvend adviseren over de meest geschikte mobiele weegbrug voor uw gebruikstoepassing(en).