Weegbrug voor vrachtwagens: wat is er mogelijk?

Vanwege hun hoge weegcapaciteiten zijn weegbruggen uitermate geschikt voor vrachtwagens. We begrijpen dat voor uw wegingen alleen het allerbeste goed genoeg is. Waar moet een weegsysteem voor wegtransport aan voldoen? En wat zijn de uitvoeringsmogelijkheden? Dat en meer leest u in dit artikel.

Ga voor kwaliteit

Een beladen vrachtwagen weegt al snel 30 à 40 ton. Een weegbrug moet dus tegen een stootje kunnen en de constructie moet in staat zijn dit gewicht op te vangen. (Let wel: het draagvermogen valt of staat met een vlakke en stabiele ondergrond. De ondergrond moet een druk van 2 kg/cm2 kunnen dragen.)

Voor weegbruggen is robuustheid een must. Ze worden in de regel vervaardigd uit beton. Dit oersterke materiaal geeft de weegbrug een lange levensduur mee. Betonnen weegbruguitvoeringen betreffen vrijwel altijd verzonken exemplaren.

Ook stalen weegbruggen, zowel gelakt als gegalvaniseerd, zijn gangbaar in de markt. Laatstgenoemd weegbrugtype wordt ingezet voor bovengronds gebruik. Met deze exemplaren bespaart u op constructiekosten én civiele werkzaamheden. Dit biedt ook voordelen met het oog op de stikstofregels. Daarover later meer.

Ga voor zekerheid

Voor vrachtwagens en andere vormen van wegtransport gelden strenge regels met betrekking tot de maximaal toegelaten massa (MTM, ook wel GVW of Gross Vehicle Weight). Toch gaan voertuigen voor logistiek gebruik meer dan eens overbeladen de weg op. Naar schatting is zo’n 20% van de gecontroleerde vrachtwagens in Nederland overbeladen.

Door uw beladen vrachtwagens voor de ritten te wegen voorkomt u dat chauffeurs met te zwaar beladen voertuigen op pad gaan. Vanzelfsprekend wilt u er dan zeker van zijn dat de weegbrug nauwkeurig weegt. ABW biedt u die zekerheid. Dat ziet u terug in de eerdergenoemde bouwkwaliteit, maar ook in onze kwalitatieve kalibraties. Zo wordt niets aan het toeval overgelaten.

Ga voor de uitvoering van uw keuze

Zoals eerder aangegeven, zijn weegbruggen in zowel stalen als betonnen uitvoeringen verkrijgbaar (en respectievelijk bovengronds en verzonken realiseerbaar). Maar er zijn meer opties waaruit u kunt kiezen:

  • Wordt de weegbrug gebruikt voor handelsdoeleinden? Dan heeft u een geijkt exemplaar nodig. Voor intern gebruik volstaat een niet-geijkte uitvoering;
  • De standaard weegdeklengte van onze stalen weegbruggen bedraagt 18 meter. Dankzij de modulaire opbouw is deze te verkorten of verlengen in etappes van 6 meter. De betonnen weegbruggen zijn eveneens verkrijgbaar in verschillende lengte-uitvoeringen. Informeer naar de mogelijkheden.
  • U kunt kiezen tussen tweestroken weegbrugsystemen en uitvoeringen met een ‘dichte’ bovenplaat.

Ga voor veiligheid

Heeft u een bovengrondse weegbrug in gedachte? Voor optimale veiligheid kiest u voor de uitvoering met een dicht middenstuk. Dit vergemakkelijkt het op- en afrijden en minimaliseert de kans op schade. Voor extra ergonomie kunnen de bovengrondse weegbruggen worden voorzien van traptreden aan één zijde of aan weerszijden om veiliger uit de cabines te stappen.

Ga voor efficiënter werker

Tot zo ver de feitelijke benadering van weegbruggen, want weegbruggen kunnen veel meer dan wat er met het blote oog zichtbaar is:

  • Moderne weegbruggen zijn te integreren met de meest innovatieve systemen, van zelfbedieningsterminals en volgdisplays tot camera’s met kentekenherkenning. Ideaal aan deze toepassingen is dat chauffeurs hun cabine niet meer hoeven te verlaten voorafgaand en tijdens het wegen. Hierdoor verlopen weegprocessen efficiënter en gestroomlijnder;
  • Op administratief vlak is er veel mogelijk. Zo is de overdracht van data te vereenvoudigen met de digitale dataverwerkingsoplossingen van ABW. Met onze weegbrugsoftware kunnen daarnaast wegingen en weegorders worden gekoppeld aan facturatie- en boekhoudsystemen. Een meer dan waardevolle toevoeging wanneer u wegingen voor derden verricht.

Ga voor kennis en expertise

Het samenstellen en plaatsen van een weegbrug is een vak apart. Bij ABW denken we graag met u mee over de weegbruguitvoering die voldoet aan al uw weegwensen. We werken pragmatisch en adviseren u over praktische zaken (plaatsingsmogelijkheden, eventuele civiele werkzaamheden, enzovoorts). Deze en andere factoren zijn bepalend voor de werking en het gebruik van uw weegbrug.

Ook informeren we u over de geldende wet- en regelgeving. Voor de snelst realiseerbare oplossing kiest u voor een bovengronds exemplaar. Dit type weegbrug wordt in het kader van de nieuwe stikstofregels namelijk niet als bouwproject aangemerkt, omdat deze zonder civiele werkzaakheden geplaatst kan worden.

Bij ABW gaat u voor kwaliteit, zekerheid en keuzemogelijkheid. En kunt u vertrouwen op kennis, expertise én een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Meer weten?

Naast gebruik voor vrachtwagens zijn onze weegbruggen ook geschikt voor caravans en boottrailers.