5 aandachtspunten bij de plaatsing van een nieuwe weegbrug

Anton Bouwkamp | 7 juni 2023
Een weegbrug plaatsen is een vak apart en valt of staat met een goede voorbereiding. Dat gaat verder dan de inzet van hijskranen en het monteren van de inbouwdelen en weegtoebehoren. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten bij de plaatsing van een weegbrug. Ook vindt u beelden van installaties. Lees snel verder…

Inventarisatie voor het juiste type weegbrug

1. De plaatsingsruimte. Heeft u slechts beperkte plaatsingsruimte? In die situatie heeft een verdiepte weegbrug de voorkeur. Vanwege de gelijkvloerse ligging is de draaicirkel kleiner en kan een op- en afrijplaat achterwege blijven. Zo ‘wint’ u kostbare meters.

2. Voldoende druksterkte van de ondergrond. De druksterkte is een belangrijk aandachtspunt. De ondergrond moet bestand zijn tegen een druk van 2 kg/cm2. Informeer voor de zekerheid bij uw aannemer of dit al het geval is.

3. Hemelwaterafvoer en stroomvoorziening. Bij een verdiepte weegbrug verdient de hemelwaterafvoer extra aandacht. Ook is er een dompelpomp nodig (en dus ook een stroomvoorziening) om overtollig regenwater af te voeren. Zo voorkomt u schade aan de constructie en onderliggende weegcomponenten.

4. Ga bij voorkeur voor een ruime werkhoogte. Dit aandachtspunt heeft vooral betrekking op het gebruik van uw weegbrug ná de plaatsing, maar we delen deze wel graag op voorhand. De WD10v weegbrug heeft een werkhoogte van maar liefst 1,15 meter en dat biedt tal van voordelen: 1) onderhoudswerkzaamheden verlopen veel gemakkelijker en vlotter dankzij de grotere bewegingsvrijheid; 2) bij heftige regenval komen de load cellen minder snel blank te staan, wat resulteert in een lagere storingsgevoeligheid; en 3) er is een veel lager risico op beschadiging ten gevolge van vrieskou. (Ter illustratie: Bij strenge vorst trekt vrieskou tot zo’n 30 cm de grond in en kunnen uitzetspanningen normaal gesproken de fundatie beschadigen. Het risico hierop is nihil bij deze weegbrug, omdat de fundatie vele malen dieper ligt.)

Installatiewerkzaamheden

5. Een vlakke ondergrond. Breng fundatieplaten aan volgens tekening. Een hoogteverschil van maximaal 10 mm is toegestaan. Het is zeer belangrijk dat de ondergrond goed vlak is voordat tot plaatsing wordt overgegaan. Een niet-geëgaliseerde ondergrond kan ertoe leiden dat de weegbrugconstructie onverhoopt breekt. Dit risico is groter bij betonnen weegbruggen dan stalen weegbruggen. Indien u te maken heeft met ‘overbrugbare’ hoogteverschillen, dan is dit met mortel vaak nog te verhelpen. Dat werkt als volgt: er wordt een laag mortel bovenop de fundatieplaat aangebracht. Zodra het weegdek op nog niet uitgeharde mortel wordt geplaatst, wordt de mortel gelijkmatig verdeeld onder het weegdek en de weegbrug strak uitgebalanceerd.

Betrouwbare weegbruggen vindt u bij ABW

Laat u vrijblijvend adviseren over de meest geschikte weegbrug voor uw gebruikstoepassing(en). Liever op uw gemak oriënteren? Download dan nu onze weegbruggen brochure. Hierin vindt u uitgebreide productinformatie en leest u alles over de aanvullende mogelijkheden van onze speciale weegbrugsoftware.