Waarom analoge load cells de voorkeur hebben boven digitale load cells

Anton Bouwkamp | 7 juni 2023
Load cells, ook wel krachtopnemers, vormen een onmisbaar onderdeel bij weeginstallaties. Deze sensoren meten de druk- of trekkracht die erop wordt uitgeoefend en zetten deze om naar een elektronisch signaal. Dit signaal levert vervolgens de input voor de gewichtsweergave op de indicator. Hoewel de meeste load cellen zijn gebaseerd op analoge technologie, kunt u sinds enige tijd ook kiezen voor digitale uitvoeringen. Waarom we dat laatste niet aanbevelen, leest u hier.

Waarin verschilt een analoge load cell van een digitale load cell?

Laten we beginnen met een belangrijke overeenkomst: de fysieke structuur van een digitale load cell is gelijk aan die van een analoge. Het verschil zit in de accommodatie van een analoog naar een digitaal signaal en de werking en besturing van individuele load cells.

Waarom analoge load cells de voorkeur hebben

Waarom analoge load cells de voorkeur hebben boven digitale load cells?

  • Betere gebruiksduurzaamheid. Waarom veranderen wat in de basis goed en stabiel werkt? Bij digitale load cells wordt er in de regel verbinding gemaakt met de weegterminal via een interfacekabel. Deze kabel wordt met een schroefbare connector op de behuizing van de load cell bevestigd. In verdiepte weegsystemen waar vocht en vuil kunnen ophopen, worden dergelijke schroefverbindingen afgeraden vanwege het verhoogde risico op uitval;
  • Mindere afhankelijkheid. Het voordeel van analoge load cells is dat elk gespecialiseerd weegbedrijf deze load cells kan testen op functionaliteit en kalibratiewerkzaamheden kan uitvoeren. Bij digitale load cellen kunnen alleen specialisten die voor het product zijn opgeleid én daarnaast beschikken over de juiste apparatuur en wachtwoorden service en onderhoud verlenen. Voor deze doelen bent u vrijwel altijd afhankelijk van de gunsten van de leverancier. Externe partijen kunnen er simpelweg niets mee;
  • Inzetbaar volgens uw wensen. Analoge load cells kunt u met elke indicator koppelen; digitale load cells slechts met een beperkt aantal. Met analoge load cells geniet u meer keuzevrijheid in randapparatuur, ook in de door u gewenste functionaliteiten.

ABW: totaalleverancier voor de industrie

Bij ABW bent u aan het juiste adres voor advies, levering, accessoires, installatie en onderhoud. Bij het selecteren van geschikte load cellen voor uw weegsysteem houden wij rekening met de benodigde weegcapaciteit, de ruimte voor plaatsing in of onder de constructie en het beoogde gebruik. Desgewenst verzorgen wij de integratie met bestaande of nieuwe weegsystemen bij u op locatie. Veel van onze load cellen zijn uit voorraad leverbaar.

Bent u benieuwd naar onze load cellen en toebehoren, inclusief uitgebreide productinformatie? In onze load cell gids vindt u een totaaloverzicht van ons assortiment met de belangrijkste specificaties.