Winkelweegschaal kopen: hier moet u op letten (12 tips)

Een winkelweegschaal kopen? U wilt kunnen vertrouwen op correcte wegingen en prijsberekeningen, dat staat buiten kijf, maar er zijn nog diverse andere manieren waarop een winkelweegschaal uw orderverwerking kan helpen stroomlijnen. 12 tips om uw winkeltransacties te versnellen en vergemakkelijken.

De invoer- en uitvoersnelheid

“Er zijn nog vijf wachtenden voor u…”. Het is een goed teken wanneer het druk is in de zaak, maar niet als dat komt doordat de weegprocessen de boel onnodig vertragen. Voor een klant is het enkel belangrijk dat de weegschaal een bepaalde input (het te wegen product) correct omzet in een output (prijs voor het product) en dat dit vlot gebeurt.


Tip 1: Let op de processorkracht van de winkelweegschaal. Een processorkracht overeenkomstig Intel Core i5 of hoger (of vergelijkbare productseries) wordt aanbevolen.

Het gebruikersgemak

Ook het gebruikersgemak voor de bedienden is doorslaggevend voor de handelingssnelheid. Wanneer aan toonbankzijde te veel handelingen nodig zijn om wegingen correct te registreren, zijn zowel uw medewerkers (grotere foutgevoeligheid) als uw klanten (onnodig lange wachttijden) daar uiteindelijk de dupe van.


Tip 2: De meeste winkelweegschalen beschikken over touchscreen navigatie, maar let ook op of de gebruikersinterface intuïtief is. Bekijk hier een voorbeeld van een gebruiksvriendelijke interface.

Tip 3: Boek tijdwinst met een winkelweegschaal die bedienden toegang geeft tot product(lijst)en zonder handmatige invoer van PLU-codes.

Het databeheer

Veruit de meeste winkelweegschalen werken voor dataopslag en productbeheer in de cloud. Deze systemen zijn afhankelijk van een werkende internetvoorziening. Hoewel werken in de cloud zeker voordelen biedt, zijn de gevolgen groot wanneer het internet er onverhoopt uit ligt. Dan werken de systemen immers niet of gebrekkig, met forse omzetdalingen tot gevolg.


Tip 4: Kies een winkelweegschaal die beschikt over een ingebouwde server, zodat u voor de beschikbaarheid van het systeem niet afhankelijk bent van internet.

Voedselveiligheidseisen

Samengestelde producten, zoals kerst, paas- en barbecueschotels vliegen tijdens de feestdagen en bij zonnig weer over de toonbank. In de voedselbereiding behaalt u de grootste omzetten op dagen waarop er iets te vieren is.

Het vooruitzicht op mooie omzetten ten spijt, het naleven van de etiketteringsregels (in overeenstemming met Warenwetbesluit informatie levensmiddelen) stelt winkeliers voor de nodige uitdagingen. Zo moeten de voedingswaarden en eventuele allergenen vermeld zijn op het etiket. En bij producten die voor ten minste 50% uit dierlijke bestanddelen bestaan – met uitzondering van eieren en honing – moet vermeld zijn waar ze vervaardigd zijn. Bij overtreding kan de NVWA een boete opleggen die kan oplopen tot wel 820.000 euro!


Tip 5: Maak gebruik van software waarmee u in eigen beheer voedingswaarden- en allergenenoverzichten kunt samenstellen en/of printen.

Tip 6: Zoek een winkelweegschaal met geïntegreerde bonprinter zodat u met één druk op de knop etiketten en labels kunt afdrukken.

Automatiseringsopties

We kunnen ons zo voorstellen dat u er na een lange dag werken niet op zit te wachten handmatig het kasboek aan te vullen of uw voorraadbeheer bij te werken. Waarom moeilijk doen, als het makkelijk (lees: geautomatiseerd) kan?


Tip 7: Zoek een winkelweegschaal met een rechtstreekse softwarekoppeling aan uw boekhoudprogramma voor een snelle financiële verwerking.

Tip 8: Verkrijg actueel inzicht in uw productbeschikbaarheid met een winkelweegschaal die direct koppelbaar is aan uw voorraadsystemen.

Rapportagefunctionaliteiten

Verkopen is het hoofddoel. Maar wat als we u vertellen dat u met speciale software ook eenvoudig omzetrapporten kunt genereren? Bijvoorbeeld per verkoper, periode (uur-, dag-, week- of maandbasis), winkel, afdeling, PLU en btw-tarief? Zo weet u precies wie en wat de hardlopers zijn en waar de meeste omzetkansen liggen.


Tip 9: Gebruik software die u inzicht geeft in het verkoopproces om actief te kunnen sturen op omzetgroei.

Verkoopondersteuning

Op diverse manieren kan een winkelweegschaal extra ondersteuning leveren aan uw verkoopsucces. Uw verkoop ook een boost geven?


Tip 10: Kijk of het model beschikt over een frontdisplay waarop in-store promoties kunnen worden vertoond, bijvoorbeeld voor meepakkers aan de kassa.

Tip 11: Investeer in klantenbinding en kies een model dat koppelbaar is aan spaarsystemen (zoals Piggy & Bizerba).

Afwerking en uitstraling

Het oog wil ook wat. Uw producten liggen netjes uitgestald in de toonbank. Een zichtbare kabelbrij doet afbreuk aan de professionele en schone uitstraling die u in uw winkelomgeving nastreeft. Gelukkig is dat ook nergens voor nodig.


Tip 12: Kies een winkelweegschaal met geïntegreerde randapparatuur (zoals bonprinters) waarbij de bekabeling in het frame is weggewerkt.

De tips in de praktijk brengen?

Maak kennis met de ABW-100: hét toekomstgerichte alles-in-één-systeem dat alle werkprocessen in uw winkel versnelt en vereenvoudigt.

De benamingen rekenweegschaal, kassaweegschaal en toonbankweegschaal doen de ABW-100 tekort. Want naast wegen, prijzen berekenen en bonnen printen beschikt het high-end kassa- en weegsysteem ook over onderstaande functionaliteiten en opties:

  • Voorzien van een geïntegreerde printoplossing. De cilindrisch gevormde printer gaat naadloos op in het statief, wat niet alleen strak oogt, maar ook de hygiëne ten goede komt;
  • Razendsnel in gebruik, onder de motorkap schuilt een krachtige Intel i7 11e Generatie processor;
  • Rechtstreekse koppelingen mogelijk met uw boekhoudprogramma’s, voorraadbeheersystemen, productspecificatie- en receptuurbeheersoftware en meer;
  • Optimale verwerking van samengestelde producten, i.c.m. eenvoudig in eigen beheer voedingswaarden- en allergenenoverzichten samenstellen en/of printen.

Download onze brochure

In onze brochure ontdekt u alle voordelen van de ABW-100. Vele slagerijen gingen u al voor.

  • Inzicht in de weeg- en prijsmogelijkheden;
  • Visuals van de bediende schermen en intuïtieve interface;
  • Informatie over koppelingen met externe softwarepakketten.

Laat u vrijblijvend adviseren

Ook eens sparren over onze unieke winkelweegschalen? Onze experts staan graag voor u klaar. Neem contact op voor vrijblijvend advies op maat.