Weegsystemen ontwerpen: wat komt erbij kijken?

Anton Bouwkamp | 2 mei
ABW ontwerpt naast de levering van fabrieksaf weegschalen ook zelf weegsystemen. Een passend weegsysteem is vaak maatwerk. Door onze jarenlange ervaring zijn we in staat op basis van specifieke klantwensen en omstandigheden passende weegsystemen te ontwerpen en fabriceren.

Dat begint allemaal bij heldere communicatie. ABW legt klanten daarom altijd (een combinatie van) onderstaande vragen voor:

1. Welk object wordt gewogen?

Het bepalen van het juiste weegsysteem begint met de vraag wat er gewogen moet worden. Poeders en granulaten vereisen bijvoorbeeld ATEX-gecertificeerde systemen en moeten rekening houden met aarding. Voor objecten die niet via de grond kunnen worden gewogen, zijn unsters geschikt. Weegbruggen zijn ideaal voor vrachttransport.

2. Doel van de weging

Bij het bepalen van het juiste weegsysteem moet ook worden overwogen of de weging bedoeld is voor interne doeleinden of de handel. Als het eindproduct wordt gewogen en er een prijs op basis van het gewicht wordt toegekend, is een gekeurde weegschaal voor handelsdoeleinden vereist.

3. Gewenste nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid van het weegsysteem is afhankelijk van het weegbereik en de hoeveelheid schaaldelen. De afleesfout kan maximaal 5 kg bedragen. Een multi-range uitvoering is ook mogelijk om specifiekere wegingen mogelijk te maken.

4. Wegen van het juiste gedeelte van de installatie

Bij het wegen van poeders en granulaten of andere complexe toepassingen is het belangrijk om te zorgen dat het wegende gedeelte vrij kan wegen en niet wordt beïnvloed door andere componenten zoals kabels, slangen, buizen, kleppen, enz.

5. Leeggewicht van de installatie

Het leeggewicht van de weeginstallatie is cruciaal om de juiste nullast te bepalen.

6. Invloed van trillingen

Trillingen kunnen afwijkingen veroorzaken. Door load cellen te voorzien van trilbuffers is dit te voorkomen.

7. Aantal en plaatsing van de load cellen

Het is belangrijk om te zorgen voor een gelijkmatige drukverdeling over alle load cellen. Dit kan een uitdaging zijn bij systemen die op poten staan.

8. Weegcapaciteit en load cellen

Het is belangrijk om uit te gaan van de dubbele weegcapaciteit van wat normaal gesproken wordt gewogen. Op basis van de applicatie en gewenste capaciteit kan het meest geschikte type load cell worden bepaald. Bij lagere capaciteiten zijn load cellen op basis van buigstaven geschikt en bij hogere capaciteiten zijn druksensoren meer geschikt.

Meer weten?

ABW biedt persoonlijk advies op basis van al uw weegwensen, kwaliteitseisen en gebruikstoepassingen.